این روزها خیلی ها هستند که از بیکاری ناله می کنند و
می گویند کار نیست خسته ایم بس که دنبال کار گشتیم و نبود. اما پیدا
میشوند جوان های که بی ادعا شروع به کار میکنند و دست دیگران را هم می
گیرند. امین بابایی یکی از همین جوانهاست که هنوز 20 سالش تمام نشده و
دانشجوی ترم 4 مدیریت بازرگانی هم است.
امین
می گوید کارش را از دوسال پیش شروع کرده، و می خواسته کاشت زعفران را پیشه
خود قرار دهد اما چون هزینه اش را نداشته بی خیالش می شود و بعد تحقیقات
بسیار متوجه کاری با هزینه کم و در آمد بالا میشود.
دوست کارآفرین ما میگوید این موجود بسیار قوی و مقاوم در برابر سرما و گرما
و بیماری هاست و برایش آن زمان بهترین کار بوده، و چون در خانه تعدادیش را
نگه داری میکرده ، فکرش را به خودش جلب میکند ایده ای در ذهنش خطور میکند و
تصمیمش را با خرید 500 جوجه بلدرچین عملی میکند و بعد کارش را به 2000
قطعه، بعدها به 4000 جوجه و الان هم به 7000 قطعه جوجه بلدرچین ارتقا
میدهد.
امین می گوید کارش را با 3 میلیون تومان شروع کرده و محل فعالیتش هم اجاره
ای است و هرماه 200 هزار تومان هم اجاره میدهد، او میگوید در این کار 2
شریک هم دارد که با هم دیگر در هیئت محله شان هم فکر و هم عقیده برای کار
آفرینی میشوند. در حلقه های صالحین پایگاه امام خامنه ای هم با فعالیت های
بسیج سازندگی آشنا میشود و متوجه میشود که بسیج سازندگی به فعالیت های نظیر
پرورش بلدرچین وام میدهد و بعد به بسیج سازندگی ناحیه همدان مراجعه می کند
و سریعتر از آنچه که فکرش را بکند وام را می گیرد.
بابایی از شروع کارش گفت که ابتدا آشنایی نسبت به نگهداری این همه جوجه
نداشته و به سراغ یک کارشناس می رود تا از او اطلاعاتی بیشتر درباره
بلدرچین بگیرد آن کارشناس هم خوب جوابش را نمی دهد. و در ابتدای کار مشکل
بزرگی که گریبانش را میگیرد نداشتن بازار فروش است و او مجبور میشود
بلدرچین هایش را زیر قیمت بازار عرضه کند... ولی الان مشتری دائم دارد و با
قیمت خوب هم پرنده هایش را پر می دهد. و این را مدیون تجربه ای میداند که
در کارش بدست آورده است.
او می گوید دیگر مشکلش این بوده که فرمولی که برای تغذیه بلدرچین هایش می
نویسند اشتباه در می آید و 3000 جوجه اش تلف می شوند و روزی هم از نبود
بخاری رنج می برده و هربار که مرغداری می آمده با لاشه جوجه هایش مواجه
میشده وتا این موضوع هم باعث می شود 3000 جوجه دیگر را از دست بدهد.
خودش می گوید هربار زمین خورده یک یاعلی گفته و کار را ادامه داده...
از مشکلات فعلی اش هم این است که در مرغداری که اجاره کرد آب ندارد و برای
جوجه هایش با تانکر آب می برد و فعلا وضعش آنقدر خوب نشده که سوله بگیرد و
هدفش توسعه کارش است آن هم در یک سوله ای که با نقشه خودش ساخته باشد.
امین از حمایت خانواده اش هم میگوید که همه جوره هوایش را داشته اند به
ویژه پدرش که در کارهای فنی خیلی کمک حالش است. گاهی برایش دست به آچار
میشود.
امین که تازه چونه اش گرم شده از یک ماجرای به زعم خودش شیرین میگوید: در
دوره دوم کار 2000 جوجه ریختیم با توجه به دوره اول که بازار خوبی نداشتیم و
تقریبا شکست خورده بودیم این کار ریسک بزرگی برای ما بود وقتی این کار را
کردم پشیمان شدم و با خودم گفتم من که یک ضرری داده ام و این دیگر مرا زمین
گیر میکند اما به خدا توکل کردم و به امید کرمش رو به جلو رفتم و بازار هم
به ما اعتماد کرد و ما فروش خیلی خوبی هم بدست آوردیم و آنجا بود که معنی
اینکه گر صبر کنی ز غوره حلوا سازی را فهمیدم.
او میگوید هیچ وقت به این فکر نبوده که جای استخدام شود و همیشه رویایش این
بوده که کاری را خودش شروع کند و روی پای خودش بایستد و از 8 سالگی هم روی
پای خودش بوده و دستش تو جیبش و این ور آن ور کار بنای کرده، آجر روی آجر
گذاشته و الان برای خودش اوستای است. روزی هم یک کندو از عمویش میگیرد و آن
را به چند کندو میرساند ولی کارش نمیگیرد بی خیالش میشود و خیال پرواز با
بلدرچین به سرش میزند...
می خواهد سوله ای بسازد که سازگار با محیط باشد سوله ای که در آن بتواند هم
بلدرچین گوشتی پرورش دهد و هم بلدرچین تخم گزار و خودش هم جوجه کشی کند. و
بعد به پیشنهاد صادرات به خارج از ایران هم جواب دهد، می گوید که به پایش
نشسته اند تا جوجه هایش را به کشورهای همسایه صادرکنند ولی سودایی در سر
دارد می خواهد خودش به نام برندی که میگیرد این کار را انجام دهد و
فعلابلدرچین هایش می توانند تا کرمانشاه، اراک، سنندج، قزوین پرواز کنند و
بال پرواز به خارج از ایران را پیدا نکرده اند.
همت کرده است که دست واسطه ها را از این کار کوتاه کند و خودش مستقیما
بلدرچین ها را راهی سفره مردم کند می گوید با این کار بلدرچین ها با قیمت
واقعی سر سفره می نشینند. مردم هم، خوب استقبال میکنند اگر بدانند که گوشت
بلدرچین خواصش بیشتر از گوشت مرغ است، برای درمان سرطان خوب است و انرژی زا
است . می گوید می خواهد این کار را با ایجاد فروشگاهی انجام دهد.
اگر این کار را انجام دهد مصرف بالا میرود و وقتی مصرف بالا رفت تقاضا
بیشتر میشود و تقاضای بیشتر هم تولید بیشتر می خواهد. و اینگونه می تواند
کارش را صنعتی و جوجه هایش را بیمه کند و بعد هم یک دستگاه میکس و آسیاب
بگیرد و جیره غذایی را خودش میکس کرده به خورد بلدرچین ها بدهد...
امین در مورد درآمدش می گوید: درآمد این کار دوره است، هر دوره هم 40 روز
است از ابتدایی که سالن آماده می شود تا جوجه ها را بریزیم تا زمانی که
بلدرچین ها را به فروش میرسانیم و به تعدادش هم بستگی دارد . مثلا در دوره
قبل که 10000 جوجه داشتم 5 میلیون تومان سود (خالص) کردم. این برای دوره
تابستان بود زمانی که رقبا بیشترند و در زمستان بسیاری از رقبا چون
امکاناتش را ندارند کنار می کشند و زمستان ، بهار کار ماست به شرطی که خوب
از جوجه ها مراقبت بشود.
می گوید همه جوره هوای کسانی که تازه کار هستند را دارد از مشاوره گرفته تا
پیداکردن بازار فروش و مصداقش هم این است که الان برای یک مرغداری که
بلدرچین تخم گزار دارد بازاریابی کرده است و تخم بلدرچین هایش را برایش می
فروشد.
امین بابایی توصیه ای به علاقه مندان این کار دارد و معتقد است اگر کسی
خواست کار پرورش بلدرچین را بصورت حرفه ای انجام دهد؛ ابتدا این کار را با
تعداد کمی از جوجه ها شروع کند تا هم کار را یاد بگیرد و اگر ضرر کرد و
پشیمان شد ضرر کمتری کند و اگر هم از کار خوشش آمد چون فعلا بازار فروش
ندارد بلدرچین ها را به اقوام بفروشد تا در دوره های بعد بازار کم کم او را
هم بپذیرد.